Wat is een Tiny House? | Compact wonen met Grootse voordelen
tiny house

Wat is een Tiny House?

In een wereld waarin we steeds meer consumeren en onze voetafdruk op de planeet vergroten, groeit de belangstelling voor een minimalistisch en duurzaam leven. Ons leven wordt ook steeds drukker en ingewikkelder. Velen van ons voelen de behoefte om te ontsnappen aan de stress van de moderne samenleving en een eenvoudiger leven te leiden. Een tiny house kan een oplossing zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een alternatieve manier van wonen en leven.

Maar wat is een Tiny House precies en waarom wordt het steeds populairder? In dit artikel zullen we alles uitleggen wat je moet weten over deze kleine woningen.

Definitie van een Tiny House

Een Tiny House is een volwaardige woning op kleine schaal met een maximale oppervlakte van 50m². Deze woningen zijn volledig uitgerust met alle comfort en installaties, waardoor ze een volwaardige en comfortabele plek zijn om te wonen. Ze worden kwalitatief gebouwd en zijn uitgerust met energiezuinige technieken, waardoor ze weinig energie vragen.


Met een Tiny House kun je genieten van het comfort van een volwaardige woning, maar tegelijkertijd ook leven met een kleinere ecologische voetafdruk. Dit maakt deze woningen een interessante optie voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudiger levensstijl en meer bewust willen omgaan met hun impact op het milieu. Deze kleine woningen zijn dan ook het liefst helemaal of deels zelfvoorzienend.

Hoe zijn TH’s gebouwd?

Bij het ontwerpen van Tiny Houses zijn er specifieke regels waar rekening mee moet worden gehouden om te zorgen dat ze zowel functioneel als aantrekkelijk zijn. Het goede nieuws is dat ze op verschillende soorten ondergronden kunnen staan en moeten voldoen aan de basiscomfortvoorschriften die beschreven staan in de Vlaamse wooncode.

Tiny Houses kunnen gebouwd worden uit hout, staal of hybride materialen. Zo zijn er bijvoorbeeld containerunits van staal die al modulair zijn en voorgefabriceerd kunnen worden. Kies je voor houtskeletbouw of CLT dan profiteer je van alle voordelen van deze bouwmethode. Duurzaamheid, energie-efficiëntie en beperkte CO2-uitstoot zijn hierbij belangrijke factoren.

Tiny Houses zijn er in allerlei vormen, stijlen en groottes, van modern tot traditioneel. En er zijn zelfs Tiny Houses die volledig off-grid kunnen functioneren, zonder aansluitingen op water, gas of elektriciteit. Ze kunnen op verschillende manieren worden gebouwd, zoals een op wielen gemonteerde constructie, als een modulaire structuur, als een verbouwde container of als op elkaar geschakelde wooneenheden.

Een tiny house kan alleen staan, maar kan evengoed op een gedeeld terrein staan waarbij verschillende woningen een gemeenschap vormen. Of een gezn kan er voor kiezen om verschillende units samen te voegen tot een ‘gezinswoning’.

Tiny house op wielen?

Een van de grootste misverstanden over Tiny Houses is dat ze alleen op wielen kunnen staan. Hoewel mobiele Tiny Houses, ook wel THOW (Tiny House On Wheels) genoemd, populair zijn vanwege hun mobiliteit en flexibiliteit, zijn er ook vaste Tiny Houses die permanent op een locatie worden gebouwd.

Tiny House Op WielenTiny House op wielen (THOW)

Het voordeel van een mobiel Tiny House is dat je gemakkelijk van locatie kunt veranderen. Maar het is belangrijk om op te merken dat als je Tiny House niet zelfvoorzienend is en bijvoorbeeld is aangesloten op de riolering en het waternet, de wielen niet veel nut hebben. Het afkoppelen van de nutsvoorzieningen, verhuizen en vervolgens weer aankoppelen kan dan een grote kost met zich meebrengen.

In dat geval kan het beter zijn om te kiezen voor een vast Tiny House, zelfs als dit iets duurder is om te verplaatsen. Bovendien is het vaak gemakkelijker om een vaste Tiny House te laten voldoen aan de lokale bouwvoorschriften en de Vlaamse wooncode dan een Tiny House op wielen.

Tiny House op fundering

Tiny House op fundering (stelconplaten)

Van waar komt het concept?

Het idee van tiny houses is niet nieuw. Al eeuwenlang leven mensen in kleine huizen, bijvoorbeeld in de vorm van tiny houses op wielen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw was er een beweging van hippies die de moderne samenleving afwezen en terugkeerden naar een eenvoudig leven. Zij bouwden vaak hun eigen tiny houses en leefden zelfvoorzienend. In de jaren ’90 ontstond er een nieuwe golf van tiny house bouwers, die zich richtten op duurzaamheid en het minimaliseren van hun ecologische voetafdruk.

Voordelen van een tiny house

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om in een Tiny House te wonen.

Het is financieel aantrekkelijk. Een Tiny House is een betaalbare optie. Goedkoper om te bouwen en te onderhouden dan een traditioneel huis. Je hebt minder bouwmaterialen nodig en je gebruikt minder energie bij het wonen. Hierdoor bespaart u op de kosten van gas, water, en elektriciteit. Dit geeft je meer financiële vrijheid voor andere dingen zoals reizen, investeringen, of andere belangrijke persoonlijke doelen.

Ecologische Duurzaamheid: Tiny houses zijn duurzaam en hebben een minimale impact op het milieu. Omdat ze kleiner zijn dan traditionele woningen, gebruik je minder grondstoffen, verbruiken ze minder energie en produceren ze minder afval. Ze kunnen ook worden ontworpen met duurzame materialen en technologieën die het energieverbruik verminderen en de ecologische voetafdruk van het huis verminderen.

Eenvoudiger Levensstijl: Leven in een tiny house betekent minder onderhoud, minder kosten, minder stress en minder verantwoordelijkheden. Het is een manier van leven die zich richt op het essentiële, op wat er echt toe doet. Wat kan leiden tot een meer bevredigend en rustiger leven.

Minimalisme: Tiny houses zijn ideaal voor mensen die willen leven met minder spullen en zich willen concentreren op wat echt belangrijk is in het leven. De kleine ruimte dwingt mensen om na te denken over hun bezittingen en kan een katalysator zijn voor een meer minimalistische levensstijl.

De opkomst van de tiny house beweging

De huidige tiny house beweging is ontstaan in de Verenigde Staten rond 2000. Door de financiële crisis van 2008 waarbij veel mensen hun baan verloren en bijgevolg hun hypotheek niet meer konden betalen, en samen met de stijgende huizenprijzen begonnen steeds meer mensen tiny houses te bouwen als alternatief voor een traditioneel huis. In de jaren daarna begon de beweging ook in Europa en andere delen van de wereld aan populariteit te winnen.

Bekijk zeker even deze youtube video met o.a. Louis De Keyser. Hij zette in 2016 Tiny Houses op de kaart in België met zijn bedrijf Tiny House Belgium. Zijn bedrijf heeft hij verkocht en hij is verhuist naar de USA.

De uitdagingen van klein wonen

Een van de meest voor de hand liggende nadelen van Tiny Houses is dat ze beperkte ruimte bieden. Dit kan een uitdaging zijn voor mensen die gewend zijn aan meer ruimte, vooral als je een gezin hebt. Het kan ook moeilijk zijn om persoonlijke spullen op te slaan, waardoor je een minimalistischer levensstijl moet aannemen. Ontspullen is geen gemakkelijke oefening.

Je moet weliswaar creatief omgaan met de beschikbare ruimte, maar door de juiste indeling en slimme opbergruimte kan een tiny house verrassend comfortabel en praktisch zijn. Het interieur is vaak slim ontworpen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Hierdoor is er vaak sprake van multifunctionele meubels en opbergmogelijkheden.

Veel tiny houses hebben bijvoorbeeld een slaapbank die overdag als bank gebruikt kan worden, of een eettafel die in- en uitgeklapt kan worden. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van lichte kleuren en veel natuurlijk licht om de ruimte groter te laten lijken. Bovendien biedt deze woonvorm de mogelijkheid om dichterbij de natuur te leven.

Vanwege de beperkte ruimte in een Tiny House kan het moeilijk zijn om privacy te hebben. Er is misschien niet genoeg ruimte om afgezonderde slaapkamers of werkruimtes te hebben. Dit kan een uitdaging zijn voor mensen die gewend zijn aan hun privacy.

Is een Tiny House voor mij?

Ben jij op zoek naar een unieke en duurzame manier van wonen? Dan is een Tiny House wellicht iets voor jou! Hoewel deze compacte woningen niet voor iedereen zijn weggelegd, bieden ze wel de perfecte oplossing voor bepaalde levensfasen en doelgroepen. Deze woningen zijn een mooie aanvulling op de huidige woningmarkt.

Ben je net afgestudeerd en wil je eerst nog wat sparen voordat je een grotere woning koopt? Of wil je jezelf eerst focussen op persoonlijke ontwikkeling, je carrière of je relatie voordat je je definitief ergens settelt? Een Tiny House is dan de ideale woonoplossing voor jou!

Maar ook als je bewust kleiner wilt wonen en meer budget wilt hebben voor je hobby’s en reizen, is een Tiny House een slimme keuze. Daarnaast biedt het ook uitkomst voor ouderen die graag zelfstandig willen blijven wonen, maar wel wat extra zorg nodig hebben.

Kortom, er zijn genoeg doelgroepen die zich aangetrokken voelen tot een Tiny House. Het biedt niet alleen een duurzame manier van wonen, maar ook een gevoel van vrijheid en flexibiliteit. En wie weet ontdek je wel dat je helemaal niet zoveel ruimte nodig hebt om gelukkig te zijn!

Reactie plaatsen