Tiny House FAQ | Compact Living
Tiny House

Kleiner Wonen

FAQ

Kleiner Wonen

FAQ

Meest gestelde vragen

Wat is een Tiny House?

Tiny Houses zijn kleine woningen die meestal tussen de 15 en 50 vierkante meter groot zijn. Je ziet ze vaak op wielen (trailer) of een fundering staat. Ze zijn bedoeld als oplossing voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief wonen. Minimalistisme en duurzamer leven gaan hierbij hand in hand.

Een Tiny House is geen mobilhome of caravan. Ze zijn wel mobiel, maar tiny houses zijn niet gemaakt om me te reizen.

Zijn Tiny Houses legaal in België?

In België zijn Tiny Houses zijn legaal. Je moet echter wel rekening houden met de Vlaamse Wooncode en de (plaatselijke) bouwvoorschriften.

Waar mag je wonen met een tiny house?

Voor het plaatsen van een tiny house heb je een vergunning nodig zoals elke woning.

In Vlaanderen zijn er nog geen algemene richtlijnen. Volgens Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA), zouden er tegen 2024 nieuwe regels klaar moeten zijn. Momenteel vallen tiny houses onder het begrip ‘kleinschalig wonen’. Wat dat precies inhoudt, is dus nog niet wettelijk vastgelegd. Momenteel worden tiny houses dus nog aanzien als gewone woningen.

Voor tiny houses die dienstdoen als zorgwoningen is er wel een wettelijk kader bepaald door de Vlaamse overheid. Wie een zorgunit wil plaatsen in de tuin kan dit sinds 2021 mits een eenvoudige melding bij de gemeente. Er gelden wel nog steeds enkele basisvoorwaarden. Zo mag je de unit bijvoorbeeld niet in je voortuin plaatsen en mag hij niet groter zijn dan 50 vierkante meter.

Waarom kiezen mensen voor Tiny Houses?

Mensen kiezen voor Tiny Houses vanwege verschillende redenen, waaronder financiële redenen, duurzaamheid, eenvoudigere levensstijl en vrijheid.

Hoeveel kost een Tiny House?

De kosten van een Tiny House variëren sterk, afhankelijk van hoe je deze wilt gebruiken. Als volwaardige woning met keuken, badkamer en toilet? Dan zal je 40.000 tot 100.000 en meer betalen. Of enkel als tuinkantoor of hobbykamer dan kan je er geraken met €10.000 - €20.000.

De grootte, materialen en afwerkingen spelen hierbij een rol.

Kan ik lenen voor een Tiny house?

Omdat deze kleine woningen in de schemerzone zitten tussen roerend en onroerend goed, is het niet altijd evident om er een hypothecaire lening voor te krijgen. Maar het kan wel, in sommige gevallen en bij sommige banken.

Bij KBC Bank beschouwen ze een tiny house als onroerend goed en kan je die alleen kopen via een hypothecaire lening.

Bij BNP Paribas Fortis en ING beschouwen ze een tiny house niet als een klassieke woning, waardoor het niet in aanmerking komt voor een hypothecaire lening met een onroerend doel. Wel is het mogelijk om een lening op afbetaling aan te vragen.

Bij Belfius zijn er twee mogelijkheden. Een tiny house zullen ze in principe als onroerend beschouwen als het ofwel fysiek verankerd is in de grond en niet kan worden verplaatst zonder beschadiging, ofwel wanneer de partijen de bedoeling hebben om het tiny house op duurzame wijze ter plaatste te laten. Hiervoor kan je dus een woonkrediet aanvragen. Is er aan geen enkele van die voorwaarden voldaan, dan beschouwd Belfius een tiny house als roerend en kan je enkel een consumentenkrediet (lening op afbetaling) aanvragen.

Kan ik mij domiciliëren in een Tiny House?

Als je ervoor kiest om je tiny house regelmatig te verplaatsen (hoewel dit mogelijk is vanwege de mobiele aard ervan, wordt het niet aanbevolen omdat een tiny house niet ontworpen is om te reizen), wordt het beschouwd als roerend goed en kan je geen domiciliëring aanvragen.
Als je echter van plan bent om je tiny house op één plaats te laten staan, wordt het wel beschouwd als onroerend goed. In dat geval moet je voldoen aan de Vlaamse wooncode en de bouwvoorschriften om problemen te voorkomen.

Kunnen Tiny Houses off-grid werken?

Off-grid wonen betekent dat je woning niet is aangesloten op de basisvoorzieningen (elektriciteit, gas, water en riool). Een off-grid tiny house is dus zelfvoorzienend. Denk aan zonnepanelen, een wateropslagsysteem, een zuinige boiler-verwarmingscombi (die op een 12V batterij aangesloten kan worden), een composttoilet, … 

Bij een semi off-grid tiny house. ben je gedeeltelijk zelfvoorzienend door zonnepanelen en verwarm je bijvoorbeeld met een kachel, maar is er wel een aansluiting op het water- en rioleringsnet.

Kun je een Tiny House zelf bouwen?

Ja, het is mogelijk om een Tiny House zelf te bouwen, maar het vereist wel enige kennis en vaardigheden op het gebied van timmerwerk en bouwkunde. Zo heb je ook bouwpakketten waarbij je nog steeds kiest hoe je deze invult.

Waar kan ik een Tiny House kopen?

Er zijn verschillende bedrijven die Tiny Houses verkopen, zowel kant-en-klaar als op maat gemaakt. Ook kun je soms tweedehands Tiny Houses vinden.

Hoe lang gaat een Tiny House mee?

De levensduur van een Tiny House is afhankelijk van de kwaliteit van de materialen en het onderhoud. Over het algemeen kunnen Tiny Houses echter net zo lang meegaan als traditionele huizen.

Zijn Tiny Houses geschikt voor gezinnen?

Ja, Tiny Houses kunnen geschikt zijn voor gezinnen, maar het kan uitdagend zijn vanwege de beperkte ruimte. Sommige Tiny Houses zijn speciaal ontworpen voor gezinnen. Zo kan je uitbreiden met extra modules en deze aan elkaar schakelen.

Zijn Tiny Houses milieuvriendelijk?

Tiny Houses kunnen milieuvriendelijker zijn dan traditionele huizen, omdat ze minder energie en materialen verbruiken. Ze zijn vaak ook uitgerust met duurzame technologie, zoals zonnepanelen en composttoiletten.

Hoe duurzaam is een tiny house?

Producenten kiezen over het algemeen voor duurzame of gerecycleerde materialen, produceren met een lage CO2-uitstoot of zelfs CO2-neutraal. Dit is ook het uitgangspunt van de Tiny house beweging. Tiny houses worden goed geïsoleerd en voldoen aan de EPB-normen. Ze kunnen ook voorzien zijn van een ventilatiesysteem D, een elektrische warmtepomp, zonnepanelen, hoogwaardige isolatie, zonwerend hoogrendementsglas en zelfs een groendak.

Heb ik een rijbewijs nodig om met een Tiny House op een trailer te rijden?

Ja, als je een Tiny House op een trailer wilt verplaatsen, heb je een rijbewijs BE nodig dat geschikt is voor het gewicht van het huis en de trailer.

Heb ik een architect nodig voor een Tiny House?

De medewerking van een architect is niet verplicht voor een verplaatsbare constructie van maximum 50 m² en een maximale hoogte van 3,5 m. Als je Tiny House aan die voorwaarden voldoet, heb je dus geen architect nodig.

Nog meer inspiratie...

tiny-houses-minder-huise-meer-leven

Tiny Houses

Minder huis, meer leven
tiny-houses-living

Tiny Houses

Living
tiny homes boek

Tiny Homes

Een kleine oplossing voor een groot probleem