Tiny house met of zonder wielen?

Tiny house met of zonder wielen?

De keuze voor een tiny house met of zonder wielen kan moeilijk zijn. Vele mensen zien door het bos de bomen niet meer. Ze stellen vragen over de regels omtrent het verplaatsen van een Tiny House, de Vlaamse wooncode en de wegcode . In deze blog zullen we proberen om een zo breed mogelijk beeld te schetsen van alle mogelijkheden, de kosten en wat voor jou de beste keuze is.

Tiny House op wielen (THOW)

Een trailer als fundering

Een trailer of oplegger is een van de meest populaire manieren om een THOW te verplaatsen en dient tevens als fundering. Een trailer is een aanhangwagen zonder eigen vooras, waarvan een belangrijk deel van het gewicht op het trekkend voertuig (de trekker) rust. Hierdoor kun je je THOW gemakkelijk verplaatsen naar een nieuwe locatie.

Tiny House zelf vervoeren?

Als je je THOW zelf wilt verplaatsen, moet je wel over het juiste rijbewijs beschikken. Het rijbewijs BE laat je toe om voertuigen te besturen die bestaan uit een trekkend voertuig van categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een maximale toegelaten massa van meer dan 750 kg en ten hoogste 3.500 kg. Als je voldoet aan de Belgische wegcode, is het dus toegestaan om je THOW te verplaatsen met een BE-rijbewijs.

Met een rijbewijs B mag je een aanhangwagen trekken met een maximale toegestane massa (MTM) van 750 kg, of een MTM hoger dan 750 kg indien het gewicht van het samenstel niet hoger is dan 3.500 kg. Aangezien een THOW alleen al tussen de 3.000 en 3.500 kg weegt, voldoet dit rijbewijs niet.

Met een rijbewijs B met code 96 mag je een aanhangwagen trekken met een MTM hoger dan 750 kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet hoger is dan 4.250 kg. Ook hierbij zit je met een THOW vaak over het gewichtslimiet heen.

Welke trailer kies je? 

Vlemmix Trailers is een populair merk voor THOW-onderstellen. Ze bieden heel wat keuze in opties en maten, geschikt voor verschillende soorten THOWs. Daarnaast zijn er ook nog de Thomassen-metaalbouwtrailers.

Een trailer weegt ongeveer 450 tot 650 kg en kost tussen de 4.000 en 5.000 euro.

Wegcode regels

Als je met een trailer en lading op Belgische wegen wilt rijden, moet je rekening houden met bepaalde afmetings- en gewichtsbeperkingen.

Bij een trailer met lading mag de maximale breedte niet meer dan 2,55 meter zijn, de hoogte niet meer dan 4 meter en het totale gewicht mag niet meer dan 3500 kg zijn.

Voor snelverkeertrailers varieert de lengte van 5,40 m tot 8,40 m. Andere trailers kunnen tot wel 12 meter lang zijn, maar vanwege de beperkingen in gewicht is het vaak niet mogelijk om een THOW (Tiny House on Wheels) langer dan 7,5 meter te bouwen als de breedte 2,55 meter is.

Het is daarom belangrijk om rekening te houden met deze beperkingen bij het ontwerpen van je THOW. Over het algemeen kan een THOW niet groter zijn dan 19m² vanwege de maximum toegelaten massa (MTM) van 3,5 ton.

Trekkend voertuig

Als je van plan bent om zelf met je tiny house rond te rijden, dan is het belangrijk om te beschikken over een voertuig dat het gewicht van je huis kan trekken. Dit voertuig moet het gewicht niet alleen kunnen dragen, maar ook veilig kunnen verplaatsen. Een 4×4 of bus zijn goede opties om te overwegen als trekkend voertuig.

Controleer het maximale trekvermogen op het inschrijvingsbewijs

Bij de keuze van het juiste trekkend voertuig is het verstandig om het inschrijvingsbewijs van de auto te controleren. Hierop staat vermeld wat het maximale gewicht is dat de auto mag trekken. Dit is belangrijk om te weten om te voorkomen dat je overbelast raakt en in gevaarlijke situaties terecht komt.

Voertuigen met een trekvermogen van 3,5 ton

Er zijn verschillende voertuigen die geschikt zijn om je tiny house te trekken.

voertuigen

De juiste papieren voor je trekkend voertuig en trailer

Je trekkend voertuig maar ook jou trailer of zware aanhangwagen (MTM > 750 kg) moet de nodige wettelijke papieren bezitten zoals inschrijving, keuring en verzekering.

Papieren voor je trekkende auto

Moet ingeschreven zijn bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV). Daarnaast moet de auto verzekerd zijn, jaarlijks verkeersbelasting betalen en periodiek naar de technische keuring gaan, afhankelijk van de leeftijd van de auto.

Papieren voor je trailer (met tiny house)

Je trailer moet ingeschreven worden bij de DIV en deze krijgt een aparte nummerplaat die begint met de letter Q of U.

Daarnaast moet er een aparte verzekering afgesloten worden op basis van het chassisnummer of de nummerplaat.

De trailer moet jaarlijks voorgereden worden bij de technische keuring.

En jaarlijks verkeersbelasting betalen, wat in 2023 neerkomt op €90,23.

Homologatie van Tiny House tot Camper

Wanneer je van plan bent om jouw Tiny House regelmatig te verplaatsen, is het aan te raden om deze te homologeren tot camper. Op die manier wordt je trailer en tiny house niet als afzonderlijke eenheden gezien, maar als één geheel: een camper. Een groot voordeel hiervan is dat een camper slechts om de twee jaar naar de technische keuring moet.

Een ander voordeel van het homologeren van jouw Tiny House tot camper is dat er minder moeilijk gedaan wordt over het feit dat je Tiny House praktisch niet van de trailer af kan. Bovendien is het wonen in een verkeerswaardige mobiele woning toegestaan, waardoor je geen rekening hoeft te houden met de Vlaamse wooncode. Echter, een nadeel is dat een camper niet wordt gezien als onroerend goed en je dus op zoek moet naar een referentieadres.

Let op: Het kan moeilijk zijn om steeds een geschikte plaats te vinden om te staan. Op campings voor verblijfstoerisme mag je bijvoorbeeld slechts enkele weken staan en residentiële woonwagenterreinen zijn niet bestemd voor rondtrekkende reizigers, maar bestemd om ter plaatse te blijven wonen.

Vervoer door transportfirma

Als je geen zin hebt in alle formaliteiten en kosten die gepaard gaan met het inschrijven, verzekeren, keuren en homologeren van je tiny house, dan kun je ervoor kiezen om een transportfirma in te schakelen. Deze firma’s beschikken over de juiste nummerplaten en BE-rijbewijs, waarmee ze jouw huisje kunnen vervoeren zonder dat jij je druk hoeft te maken over al het papierwerk.

Het is echter belangrijk om op te merken dat je trailer met tiny house wel nog steeds volledig moet voldoen aan de wegcode, ook als je deze laat vervoeren door een transportfirma. Dus in principe zou die gekeurd moeten geraken. Als er zichtbare inbreuken zijn of er twijfel bestaat over bijvoorbeeld het gewicht en afmetingen, kan de firma ervoor kiezen om het vervoer niet uit te voeren. Bovendien kunnen ze onderweg gestopt worden voor controle, waarbij jij als eigenaar verantwoordelijk bent voor eventuele boetes.

De prijs voor het vervoer via een transportfirma bedraagt ongeveer €60 plus €70 per uur. Als je de kosten en moeite van het papierwerk wilt vermijden, kan dit dus een goede optie zijn om je tiny house veilig en zonder gedoe te verplaatsen.

Domicilie

In België is een officieel adres nodig om bereikbaar te zijn voor de overheid en andere instanties. Volgens de Belgische wetgeving moet je ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente waar je hoofdverblijfplaats is. Dit kan lastig zijn als je geen vaste woonplaats hebt. Mensen met een mobiele woning kunnen in België een referentieadres krijgen. Dit is het adres waar iemand anders, zoals een familielid, zijn of haar hoofdverblijfplaats heeft en waar jij ook ingeschreven kunt worden zonder er daadwerkelijk te wonen. Dit wordt vastgelegd in een overeenkomst die goedgekeurd moet worden door de gemeente.

Overzicht THOW

overzicht thow

Tiny House zonder wielen

Vervoer met een Euro-dieplader

Wanneer je jouw Tiny House niet vaak verplaatst, kan het voordelig zijn om geen eigen trailer aan te schaffen. In plaats daarvan kun je jouw huis (zonder wielen) laten vervoeren naar de gewenste bestemming met een Euro-dieplader. Transportbedrijven met een trekker en dieplader kunnen standaard objecten vervoeren tot een breedte van 2,55 meter.

Een Euro-dieplader heeft een laadplatform dat lager dan 40 cm kan zijn en de hoogte van jouw tiny house mag de 4 meter niet overschrijden, wat betekent dat je nog een hoogte van 3,6 meter overhoudt. De combinatie van trekker en dieplader mag niet langer zijn dan 16,5 meter en het maximale laadvermogen is 27.000 kg.

Uitzonderlijk vervoer

Als je de afmetingen van de euro-dieplader overschrijdt, heb je een vergunning nodig voor uitzonderlijk vervoer. Met deze vergunning kan je tot een breedte van 3,5 m, een hoogte van 4,5 m en een lengte van 27 m (inclusief trekker) de weg op. Voor je tiny house hou je dan een hoogte over van 4,1 m.

Overzicht afmetingen trailer en dieplader

overzicht afmetingen trailer en dieplader

Wat zegt de Vlaamse wooncode?

De Vlaamse wooncode bepaalt dat een Tiny House (al dan niet op wielen) op twee manieren kan worden bekeken:

 • Als je met je THOW (Tiny House op Wielen) blijft rondrijden, valt deze onder verkeerswaardige woonwagens (roerend goed).
 • Als je permanent blijft staan en niet de intentie hebt om op korte termijn je Tiny House te verplaatsen, dan wordt je TH woonwagen aanzien als onroerend goed. Dit kan bijvoorbeeld doordat:
  • Je trailer niet meer staat ingeschreven (geen nummerplaat);
  • Je bent aangesloten op de nutsleidingen (riolering, water, enz.);
  • Je hebt een terras of tuin aangelegd, enz.
   Of er wielen onder staan of niet, speelt in principe geen rol.

Voor de beslissing of je een Tiny House on Wheels of een Tiny House op fundering bouwt, is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van deze twee regels uit onze wooncode:

 • Minimum netto woonoppervlakte. Dit is de oppervlakte tussen de binnenmuren en de oppervlakte van de badkamer en een hoogslaper mogen niet worden meegerekend:
  • 18 m² voor één persoon,
  • 27 m² voor twee personen,
  • 40 m² voor drie personen,
  • en 50 m² voor vier personen.
 • Plafond moet min. 2,20 m. hoog zijn.

Indien je niet voldoet aan deze minimum afmetingen kan je problemen krijgen met de aanvraag van je omgevingsvergunning (bouwvergunning) voor het plaatsen van je Tiny House.

Mobiliteit en tiny houses: alle opties op een rijtje

Een tiny house in welke vorm dan ook wordt aanzien als woonwagen zolang die niet verankerd is met de grond. Wanneer je begint met het ontwerpen van een tiny house, is een belangrijke keuze die je moet maken of je jouw tiny house vlot wil kunnen verplaatsen. In dat geval wordt jouw tiny house beschouwd als een verkeerswaardige woonwagen en is de Vlaamse wooncode niet van toepassing. Dit betekent dat je niet gebonden bent aan minimumoppervlakten. Meestal zijn deze tiny houses gebouwd om off-grid te gaan, en zijn ze voorzien van alle zelfvoorzienende installaties. Het is namelijk niet logisch om jouw tiny house op wielen aan te sluiten op nutsvoorzieningen, waardoor de mobiliteit in het gedrang komt. Als je van plan bent om vaak van locatie te veranderen en maximale flexibiliteit wilt hebben, is het interessant om jouw tiny house op een trailer te bouwen en in het bezit te zijn van een BE-rijbewijs.

Houd er wel rekening mee dat je hiervoor een auto nodig hebt die jouw tiny house van 3500 kg kan trekken, zoals een 4×4. Daarnaast moet je de auto, de trailer en het tiny house apart laten inschrijven, verzekeren en keuren, wat de kosten snel doet oplopen. Om dit te vereenvoudigen, kan je jouw tiny house laten trekken door een handelaar met een professionele nummerplaat, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over al het papierwerk en terugkerende kosten.

Een tweede mogelijkheid als je regelmatig van plan bent te verhuizen, is om de trailer en het tiny house als een geheel te laten homologeren tot camper. Dit is een éénmalige grote kost, maar eens in orde hoef je maar om de twee jaar naar de keuring te gaan en ben je zeker dat je door de keuring raakt als de wetgeving bijvoorbeeld verstrengt. Dit geldt dan niet met terugwerkende kracht en is dus niet van toepassing op jouw camper. Deze optie is interessant als je van plan bent om naar het buitenland te gaan.

Als derde mogelijkheid, en de meest gangbare als je ter plaatse blijft staan, kan je jouw tiny house (gezien als residentiële woonwagen) verplaatsen op een dieplader (eventueel met uitzonderlijk vervoer). Hierbij hoef je je geen zorgen te maken over keuring en verzekering en ben je vrijer wat betreft afmetingen en gewicht. Je kan bijvoorbeeld tot 3,5 meter breedte, 4,5 meter hoogte en een maximum oppervlakte van 50 m² gaan. Je woning wordt dan beschouwd als onroerend goed en je kan aangesloten worden op nutsvoorzieningen.

Het heeft geen zin om een THOW (Tiny House On Wheels) te bouwen als je niet van plan bent om regelmatig te verhuizen. Je bent dan immers gebonden aan de minimumoppervlakte van de Vlaamse wooncode, die voorschrijft dat er maar één persoon in mag wonen. Een alternatief is dat een tweede persoon zich inschrijft op een ander adres.

Reactie plaatsen