Wat is Vanlife?
Wat is vanlife

Wat is Van Life?

VAN LIFE is een levensstijl die enorm aan populariteit wint. Maar wat is het nu precies? En waarom is het zo populair geworden?

Wat is Vanlife? De vrijheid van het reizen in een campervan

Vanlife is een populaire manier van leven waarbij je in een busje woont, net zoals kamperen met een mobilhome of caravan. Leven in een campervan of kampeerbusje is een manier om vrij te zijn en zonder vast verblijfplaats te leven of te reizen.

Maar voor iedereen betekent het iets anders. Of je nu de wereld wilt rondreizen in je busje, geld wilt verdienen als digitale nomad of gewoon in het weekend of in een vakantie op pad wilt gaan, het maakt niet uit.

Waarom wordt leven in een busje steeds populairder?

vanlife-campervan

 • Ontsnapping aan het 9-5 leven: Veel mensen zoeken naar alternatieven voor het leven om uit te wijken aan het traditionele 9-5 leven en meer controle te hebben over hun tijd en financiën. Vanlife biedt een manier om een flexibeler leven te leiden. Door de opkomst van het internet is nog nooit zo eenvoudig geweest om de wereld rond te trekken en je van een inkomen te voorzien.
 • Verlangen naar avontuur: Steeds meer mensen willen hun comfortzone verlaten en op avontuur gaan. Vanlife biedt de mogelijkheid om te reizen en nieuwe plekken te ontdekken.
 • Vermindering van de voetafdruk: Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van hun levensstijl op het milieu en zoeken naar manieren om hun voetafdruk op deze planeet te verminderen. Vanlife is echter niet noodzakelijkerwijs synoniem met milieubewustzijn, en sommige vanlifers geven misschien geen prioriteit aan milieukwesties, maar het kan één van de manieren zijn om dit te doen.
 • Sociale media: De opkomst van sociale media zoals Instagram en YouTube maakt het gemakkelijk om je ervaringen te delen en contact te leggen met anderen die geïnteresseerd zijn in deze levensstijl. Dit helpt bij het versterken van de populariteit van vanlife omdat het meer zichtbaar en toegankelijk wordt voor een breder publiek.
 • Verlangen naar community: Vanlife biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan een groeiende gemeenschap van mensen met dezelfde interesses en levensstijl.

Digital nomads

Heb je ooit overwogen om je leven op de kop te zetten en de wereld rond te reizen terwijl je je werk gewoon blijft doen? Welkom bij de wereld van digitale nomaden!

Een digitale nomade is iemand die zijn werk en levensstijl aanpast zodat hij overal ter wereld kan reizen en werken. Dit kan betekenen dat je je baan opgeeft en je eigen bedrijf begint, of dat je op afstand werkt voor een bedrijf. Het idee is om de vrijheid te hebben om te gaan waar je wilt en tegelijkertijd je werk te kunnen blijven doen.

Een van de grootste voordelen van digitale nomaden zijn is dat je niet vastzit aan één plek. Je kunt reizen naar de mooiste plekken ter wereld, wonen in verschillende culturen en nieuwe mensen ontmoeten. En als je het even zat bent op een plek, dan pak je gewoon je laptop en ga je naar een nieuwe plek.

digital-nomad-laptop

Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn ook nadelen aan het leven als digitale nomade. Zo kan het soms moeilijk zijn om een goede internetverbinding te vinden, of bijvoorbeeld om freelance opdrachten binnen te krijgen of om je administratie op orde te houden.

Maar als je graag reist en je werk niet op een vaste locatie hoeft te doen, dan is dit leven misschien wel iets voor jou. Er zijn tal van digitale nomaden die hun verhalen delen op het internet, dus neem een kijkje op blogs en social media om te zien hoe andere mensen het doen.


De Campervan | Een symbool van vrijheid en avontuur

De geschiedenis van de camper gaat terug tot de jaren 20 van de vorige eeuw, toen de eerste “auto-caravans” werden gebouwd. Vanaf de jaren 60 werd de campervan het een icoon van vrijheid en avontuur. Moderne van’s zijn nu veelzijdiger en veiliger dan ooit, en de trend van “vanlife” trekt steeds meer mensen aan.

Terug in de tijd

In de jaren 30 begonnen bedrijven specifiek gebouwde campervans te produceren, met voorzieningen zoals een keuken, slaapruimte en sanitair. Deze eerste campers waren voornamelijk populair onder rondreizende arbeiders en gezinnen met een laag inkomen, die op zoek waren naar een goedkopere manier om te reizen.

Na de Tweede Wereldoorlog begonnen steeds meer mensen te investeren in campervans, en deze populariteit van het reizen nam toe. In de jaren 60 en 70 werd de camper een icoon van vrijheid en avontuur, met de populariteit van films als “Easy Rider” en “Vanishing Point”. Veel mensen besloten hun baan op te zeggen en de weg op te gaan in hun campervan, op zoek naar een meer ongebonden levensstijl. Weet je niet over wat we het hebben? Kijk hieronder mee 🙂


De jaren 80 en 90 waren echter minder gunstig. Veel fabrikanten stopten met het maken van campervans, en de aandacht van de consumenten verschoof naar grotere voertuigen zoals campers en caravans. Dit was echter maar van tijdelijke aard, want in de afgelopen jaren is er een opleving van de campervan-cultuur. Er zijn steeds meer fabrikanten die zich weer gaan richten op de productie van campervans.

Van kleine bus naar luxe huis op wielen

De moderne campervan is een veelzijdig voertuig, dat vaak gebouwd is op een bestelbuschassis. Dit maakt het voertuig compacter en wendbaarder, waardoor het gemakkelijker is om naar afgelegen gebieden te reizen. Daarnaast zijn deze voertuigen vaak voorzien van moderne technologie en voorzieningen, zoals airconditioning, verwarming, keuken en badkamer.

De nieuwere campervans zijn vaak voorzien van zonnepanelen en een batterijpack waardoor u zelfvoorzienend bent voor stroom. Hierdoor hoeft u niet afhankelijk te zijn van stroomaansluitingen en kunt u overal waar u wilt verblijven. Ook zijn er steeds meer campervans die zijn uitgerust met moderne veiligheidsvoorzieningen, zoals airbags en antiblokkeersystemen, waardoor het reizen in een campervan steeds veiliger wordt.

Daarnaast zijn er ook steeds meer bedrijven die zich richten op de productie van elektrische campervans. Dit biedt de mogelijkheid om te reizen zonder de uitstoot van schadelijke stoffen en met een lagere kosten voor brandstof. Elektrische campervans zijn een duurzamere keuze en zullen waarschijnlijk in de toekomst steeds populairder worden.

Een ontdekkingsreis of een weg naar ongemak? 

Ben je geïnteresseerd in VAN LIFE? Laten we eerlijk zijn, wie niet? Het idee van de vrijheid om te reizen waar je maar wilt, het leven dichtbij de natuur en het ontkoppelen van de dagelijkse stress, klinkt als een droom.

Maar voordat je je camper koopt en je baan opzegt, is het belangrijk om te weten dat er ook een aantal nadelen zijn aan van life.

Voordelen

 1. Vrijheid en Flexibiliteit: Met een campervan heb je de vrijheid en flexibiliteit om te gaan en staan waar je wilt en hoe je leeft. Je bent niet gebonden aan een vaste locatie en kunt je reisplannen aanpassen aan je eigen wensen en behoeften. Geen huur of hypotheekbetalingen die je vastzetten.
 2. Avontuur: Vanlife biedt de mogelijkheid om nieuwe plekken te ontdekken en avonturen te beleven. Je kunt bergachtige gebieden verkennen, de zonsondergang zien op een prachtige strand of een verlaten weg volgen. kun je nieuwe plaatsen verkennen en nieuwe dingen ervaren, wat heel opwindend en bevredigend kan zijn.
 3. Gemeenschapsgevoel: Er is een groeiende gemeenschap van vanlife liefhebbers die elkaar ontmoeten op campings, parkeerplaatsen en evenementen. Hierdoor kan je nieuwe mensen ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Voel je verbonden met een groeiende community van vanlifers – steun en vriendschap zijn slechts een paar mensen ver weg.
 4. Kostenbesparing: In vergelijking met een huur of koop van een huis, is een campervan vaak een kosteneffectieve optie. Ook op lange termijn bespaart men geld doordat men niet hoeft te betalen voor huur of hypotheek.
 5. Sluit aan bij het milieubewustzijn: Door te kiezen voor vanlife, vermindert men de impact op het milieu. Vermindering van de CO2-voetafdruk: Veel vanlifers zijn zich bewust van hun impact op het milieu, en in een camper wonen is een geweldige manier om je CO2-voetafdruk te verminderen.
 6. Eenvoud: Vanlife promoot een minimalistische levensstijl, die heel bevrijdend kan zijn en mensen helpt zich te concentreren op wat echt belangrijk is.
 7. Verbinding met de natuur: Vanlife stelt mensen in staat dichter bij de natuur te zijn en de schoonheid van het buitenleven te ervaren op een manier die misschien niet mogelijk is met traditionele huisvesting.
 8. Persoonlijke groei: Wonen in een busje en gedwongen worden om zelfvoorzienend of zelfredzaam te zijn, kan een geweldige kans zijn voor persoonlijke groei en zelfontdekking.
 9. Meer tijd voor familie en vrienden: geen tijd verspillen aan het onderhouden van een huis of het werken van een 9-5 baan.
 10. Onvergetelijke ervaringen: leef een uniek avontuur en maak herinneringen die voor altijd bij je zullen blijven

Nadelen

 1. Oncomfortabel: Het wonen in een camper kan soms oncomfortabel zijn, vooral tijdens extreem weer of als je gewend bent aan meer luxe.
 2. Beperkte ruimte: Er is vaak beperkte ruimte in een camper, wat kan leiden tot problemen met opbergen en bewegen.
 3. Onzekerheid over verblijfplaatsen: Het kan moeilijk zijn om een geschikte plek te vinden om te parkeren of te overnachten, vooral als je in grote steden of drukke gebieden bent.
 4. Beperkt privacy: Het wonen in een camper kan leiden tot beperkte privacy, vooral als je in drukke gebieden bent of als je vaak onderweg bent.
 5. Onzekerheid over werk: Het kan moeilijk zijn om werk te vinden of te behouden als je constant op reis bent, vooral als je afhankelijk bent van een baan om inkomsten te genereren.
 6. Moeilijkheid om te socialiseren: Het kan moeilijk zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale contacten te onderhouden als je vaak onderweg bent.
 7. Technische problemen: Leven in een camper betekent dat je afhankelijk bent van technologie zoals elektriciteit en water, en problemen met deze systemen kunnen leiden tot ongemak en onnodige kosten.
 8. Onveiligheid: er kan onveiligheid zijn als je alleen bent of in gebieden waar criminaliteit een probleem is.
 9. Minder luxe: je moet inleveren op luxe. Niet alle campervans hebben een eigen badkamer of een (grote) keuken.
 10. Ongezonde levensstijl: Het kan moeilijk zijn om een gezonde levensstijl te behouden als je vaak onderweg bent.

Maar ondanks deze uitdagingen, is vanlife een unieke en onvergetelijke ervaring. Het is een kans om te ontkoppelen van de dagelijkse stress en op een avontuurlijke manier te reizen. Het is een kans om nieuwe plaatsen te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en te leren om met minder te leven.

Reactie plaatsen