Op Avontuur: Kies Slim Jouw Ideale Camperbus!
Welke kampeerbus
Vanlife
Diederik
Vanlife
11/30/2023
1 min
0

Op Avontuur: Kies Slim Jouw Ideale Camperbus!

11/30/2023
1 min
0

Het kiezen van de ideale bus voor jouw camperavontuur is cruciaal. Met een overvloed aan opties kan het overweldigend zijn, maar geen zorgen – wij helpen je op weg. Ontdek welke bussen momenteel favoriet zijn, waar je op moet letten bij de aanschaf, en de minimale vereisten voor een geslaagde camperbouw. Let's Go!

Stap 1: Bepaal jouw budget

Stap 2: Wat zijn je wensen?

Stap 3: Bepaal het formaat

Het Budget voor Jouw Droomcamper

Voordat je begint met zoeken, bepaal je budget. Investeer in een degelijke bus om technische problemen te voorkomen. Onze ervaring leert dat de aanschaf ongeveer 2/3 van je totale budget in beslag neemt. Flexibiliteit is key!

Bepaal het Formaat dat Bij Jou Past

Niet elke bus is hetzelfde, en jouw keuze hangt af van jouw specifieke behoeften. Ga je voor korte vakanties of wil je langdurig in je camper verblijven? Reis je solo of met gezelschap? Deze overwegingen zijn essentieel bij het vinden van de perfecte bus.

Overwegingen voor Formaat en Indeling

Duur van de Reizen

Als je van plan bent om regelmatig korte uitstapjes te maken, is een compacte bestelwagen zoals de VW Transporter of de Ford Transit Custom wellicht ideaal. Voor langere reizen, waarbij je meer leefruimte nodig hebt, zijn de grotere bestelwagens zoals de Mercedes Sprinter, VW Crafter, of Fiat Ducato geschikter.

Reisgezelschap

Reis je alleen, dan heb je waarschijnlijk minder ruimte nodig dan wanneer je met een partner, vrienden of familie op pad gaat. Houd rekening met het aantal slaapplaatsen, zitplaatsen, en de algemene leefruimte die je nodig hebt.

Parkeermogelijkheden

Als je van plan bent om veel in stedelijke gebieden te verblijven, kan een kleinere bus handiger zijn vanwege de beperkte parkeerruimte. Smalle straten en drukke parkeerplaatsen zijn gemakkelijker te navigeren met een compacte camper. De grootste bussen in de categorie tot 3,5 ton (Rijbewijs B) zijn 6-7 meter lang.

Weersomstandigheden

Bedenk ook welk weer je kunt verwachten op je reizen. Voor regenachtige of koude bestemmingen bieden grotere bussen meer comfort en ruimte om binnen te blijven.

Ontdek de Ideale Bus: Populaire Modellen

Vrijwel alle automerken het formaat van een bus aan met twee letters (L & H), gevolgd door een cijfer (1/2/3/4). De letter L staat daarbij voor Lengte, terwijl de letter H verwijst naar Hoogte.

Tijdens jouw zoektocht kun je bijvoorbeeld een Fiat Ducato L4/H2 tegenkomen, maar ook een Volkswagen Crafter L3/H3. Het cijfer achter de letters geeft aan hoe lang of hoog de bus is; hoe hoger het cijfer, hoe groter de afmetingen van de bus.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat, ondanks deze aanduidingen voor het formaat, niet alle bussen exact dezelfde afmetingen hebben. Er kunnen variaties bestaan, dus het is raadzaam om specifieke afmetingen te controleren voor nauwkeurige informatie tijdens je zoektocht.

>> In dit artikel zijn meer details vinden over de afmetingen van bestelwagens. 

Fiat Ducato, Citroën Jumper en Peugeot Boxer

De hoekige vorm, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, maakt de Fiat Ducato, Citroen Jumper en Peugeot Boxer zeer geliefde kandidaten voor ombouw tot camper. De laadruimte, met een breedte van 1.87 meter, biedt de ideale ruimte om een bed in de breedte te creëren zodat er meer plaats in de lengte overblijft. Dit kenmerk heeft deze modellen onderscheidend gemaakt, en erkende buscamper-bouwers geven er vaak de voorkeur aan.

De Fiat Ducato is prominent aanwezig in de wereld van camperbouwbedrijven, maar ook Peugeot en Citroën winnen terrein. De aantrekkelijkheid van deze modellen wordt versterkt door de gunstigere prijsstelling van Peugeot en Citroën, in vergelijking met de Fiat. De populariteit van Fiat in de camperwereld speelt hierin een rol.

Een bijkomend voordeel van deze bussen is het ruime aanbod aan op maat gemaakte producten. Van vuilwatertanks die naadloos onder de bus passen tot een gevarieerde keuze aan ramen. Maten van L1H1 tot L4H3 zijn beschikbaar.

Mercedes Sprinter en Volkswagen Crafter

De Mercedes Sprinter is een geliefde keuze voor camperombouw. Met een laadruimte van 1.78 meter breed biedt het voldoende ruimte, maar voor langere mensen kan een breed bed een uitdaging vormen.

Ondanks de hogere aanschafprijs staat de Sprinter bekend om zijn kwaliteit en comfortabel rijgedrag. De betrouwbaarheid maakt de Sprinter ondanks de prijs tot een favoriete keuze.

De VW Crafter komt qua afmetingen overeen met de Sprinter, maar heeft een andere motor en is iets voordeliger in prijs.

De beschikbare afmetingen variëren van L1/H1 tot L4/H3.

Renault Master en Opel Movano

Wat betreft de breedte vertoont de Renault Master vrijwel dezelfde afmetingen als de Sprinter en Crafter, maar in termen van lengte is hij iets compacter. Voor wie op zoek is naar een langere bus, betekent dit dat de Renault Master in een hogere lengteklasse valt. Het interieur is echter minder luxueus.

Ondanks deze aspecten biedt de Renault Master verschillende voordelen, waaronder een gunstigere prijs, betrouwbare aandrijving en over het algemeen weinig gemelde problemen door de jaren heen.

Afmetingen zijn beschikbaar van L1/H1 tot L3/H3

Overzicht van alle modellen op basis van grootte

Grote Bestelbussen: 

 • Fiat Ducato, Peugeot Boxer, Citroën Jumper
 • Mercedes Sprinter
 • Volkswagen Crafter
 • MAN TGE
 • Renault Master
 • Eveco Daily

Middelgrote Bestelwagens:

 • Fiat Ducato, Peugeot Boxer, Citroën Jumper
 • Renault Master
 • Opel Movano
 • Volkswagen Crafter
 • Mercedes Sprinter
 • MAN TGE
 • Ford Transit

Kleine Bestelwagens:

 • Volkswagen Transporter (T1, T2, T3, T4, T5, T6)
 • Renault Kangoo
 • Peugeot Expert
 • Ford Transit Custom
 • Mercedes Vito
 • Opel Combo
 • Renault Trafic

Mini-Bestelwagens voor budgetavonturen:

 • Citroën Berlingo
 • Partner
 • Doblo
 • Transit Connect
 • Caddy

Tips voor het Perfecte Camperavontuur

Voor je aan de praktische kant van de ombouw begint, is een doordacht ontwerp essentieel. Begrijp je behoeften, plan nauwkeurig en maak de juiste keuzes. Balanceren tussen kosten, kwaliteit en tijd is de sleutel tot een succesvolle camperbouw. Je droomcamper wacht op je – laat het avontuur beginnen!

Reacties
Categorieën